Praktické tipy, které vám usnadní rekonstrukci domu

spot_img

Rekonstrukce domu je složitý proces, který vás často stojí nejen čas a peníze, ale také spoustu nervů. Přečtěte si praktické tipy a naplánujte si stavební přeměnu svého domova tak, abyste ji zvládli v klidu, bez stresu a nepříjemných překvapení.

  1. Plánujte, plánujte a plánujte
    Základem úspěšné kompletní i částečné rekonstrukce je plánování. Dalo by se říci, že přestavba domu je jako puzzle. Každý dílek totiž musí do sebe perfektně zapadat. Nejprve si proto sepište seznam toho, co chcete přestavovat, za jakým účelem a jak by měl vypadat výsledek. Také si naplánujte harmonogram jednotlivých prací, včetně termínů, aby na sebe jednotlivé části rekonstrukce dobře navazovaly. Označte si také úkony, které zvládnete udělat svépomocí a pro které potřebujete odborníka. Ke každému kroku rekonstrukce si rovněž poznamenejte, jaké stavebniny, nářadí a stroje budete potřebovat. A na konec si nezapomeňte zjistit, jestli stačí stavbu pouze ohlásit nebo budete potřebovat stavební povolení.

Tip: Největšími strašáky rekonstrukce jsou neočekávané výdaje a zpoždění prací. Důkladné plánování vám pomůže mít celý proces lépe pod kontrolou.

  1. Vytvořte si finanční rozpočet a držte se ho
    Častou chybou při tvorbě rozpočtu bývá podcenění nákladů. Věnujte proto čas rešerším a zjistěte si, kolik jednotlivé práce stojí, kolik stojí materiál, vypůjčení potřebných strojů nebo odvoz suti. Počítejte také s rezervou na nečekané výdaje. Ideální je mít k dispozici o 15% více, než je celkový rozpočet. Přečtěte si nejen odborné weby a blogy, ale také diskusní fóra. Ty jsou doslova studnicí praktických informací a mohou vám pomoci se vyvarovat nejčastějším chybám a omylům při rekonstrukci.
  2. Připravte smlouvy
    Ať už jde o kladení nové podlahy, bourací práce, montáž elektroinstalačních rozvodů nebo odvoz odpadu, na každý úkon uzavřete s řemeslníky smlouvu o díle. Nenechte se zlákat vidinou nižších výdajů a nikdy nenajímejte odborníky bez smlouvy. Smlouva o díle vám ušetří velmi mnoho starostí a také peněz při případné reklamaci. Soustřeďte se v ní hlavně na popis práce, použitého materiálu a také si stanovte penále při nedodržení termínu.

Pár tipů na závěr
Při plánování rozpočtu vám pomohou tvz. Cenové ukazatele ve stavebnictví, data jsou volně dostupná na internetu.
Jak poznat férového řemeslníka? Hodně vám napoví už úvodní komunikace. Všímejte si, jak rychle reaguje na e-maily nebo telefonáty. Pokud vám řemeslník hned na začátku odpovídá v horizontu několika dní, v rámci samotné stavby se to může ještě zhoršit.
Kuchyni, vanu nebo vestavěný nábytek objednávejte s dostatečným předstihem.
Investujte do konzultace s architektem nebo technickým projektantem. Udělají důkladný průzkum domu a včas odhalí skryté vady, které by vás mohly během rekonstrukce nepříjemně překvapit.

Rekonstrukce domu není jednoduchá. Pokud se na ni ale důkladně připravíte, výrazně snížíte riziko hledání řemeslníků na poslední chvíli, uzavírání neférových smluv nebo půjček, které vám mohou pomoci rekonstrukci financovat. Plánování je zkrátka polovinou úspěšné rekonstrukce, která vás nebude zbytečně stát víc peněz ani času.

- Reklama -spot_img
spot_img

Redakce doporučuje

Články autora