Co byste udělali jinak, kdybyste znovu stavěli dům

spot_img

„Kdybychom to tehdy věděli…“ říká si mnoho majitelů rodinných domů, když se ve svém novém domově zabydlí. Někteří se raději učí na vlastních chybách, pokud k nim nepatříte, podívejte se na výsledky ankety, které se zúčastnili Slováci, kteří ve svých domech žijí 3 – 10 let.

Až třem čtvrtinám obyvatel nových domů chybí větší skladovací prostory. Téměř všichni se do nich stěhovali z paneláků a nedokázali si dostatečně představit, kolik místa budou potřebovat k odložení sekačky, kol či nářadí. Více než 35 % by to po dnešních zkušenostech řešilo větší garáží, do které by se kromě auta vešly regály na stěnách, které by pojaly sezónní zařízení a potřeby, 20 % by si přálo technickou místnost, která by sloužila jako prádelna a sušárna a 8 % by vytvořilo snadno dostupný úložný prostor v podkroví. Vyplývá to z výsledků ankety slovenského výrobce tepelných izolací Knauf Insulation.

Druhým nejčastějším problémem obyvatel novostaveb jsou elektrické rozvody a zásuvky, uvádí je 43% dotázaných. Více než polovině z nich chybí elektrické zásuvky na frekventovaných místech a 15 % přiznává, že nevěnovaly předem dostatek pozornosti rozmístění osvětlení. Dnes musí dodatečně instalovat osvětlení schodiště, LED pásky či náladové osvětlení. Každý desátý respondent by rozvrhl hustší „hady“ podlahového vytápění a 7 % zapomnělo na rozvody na klimatizační jednotky.

Více než třetina dotázaných by už dnes vybrala kvalitnější nebo větší okna a 28 % by zvolilo vyšší tloušťku tepelné izolace. Podle některých vyjádření litovali, že na těchto položkách zbytečně šetřili. Více než 30% majitelů domů by dnes využívalo více přírodních materiálů, v interiéru by chtěli více dřeva, kamene a keramiky. Majitelé rodinných domů po určité době vnímají věci jinak a uvědomují si, jaký význam má klást větší důraz na kvalitu stavebních materiálů. Čtvrtina respondentů přiznává, že finanční rozdíl mezi levnějšími a dražšími kvalitnějšími materiály by se jim vrátil rychleji, než předpokládali.

Poměrně velká část obyvatel domů (32 %) upozorňuje, že je praktické naplánovat vzhled zahrady či dvora ještě před zahájením výstavby. Doplatili na to při dodatečné stavbě altánku, přístavby či bazénu. Více než polovina z nich by dnes požádala o stavební povolení drobné stavby již před stavbou domu, vyšlo by je to levněji než dodatečné řešení. Čtvrtina dotázaných by už při stavbě domu dala provést rozvody kabeláže a vody do zahrady a 5 % by s dnešním rozumem už nedalo odvézt nadbytečnou zeminu.

Navzdory moderním trendům otevřených prostor až 30 % dotázaných tvrdí, že by dnes přivítali raději oddělení kuchyně od obývacího pokoje. V otevřených prostorách nedokážou sladit požadavky všech členů domácnosti, jako je poslech hudby či sledování televize. Překáží jim i pronikání kuchyňských pachů do celého prostoru, i přes výkonnou digestoři. Čtvrtina obyvatel by dnes řešila kuchyňskou linku praktičtěji a 10 % by nevybíralo drahou značku, když vědí, že vhodnou kvalitu materiálů mohou dostat i levněji. Více než osmina odpovědí svědčí o tom, že majitelé domů nesprávně odhadli velikost obytných prostor – 13 % by dnes naplánovalo větší dětské pokoje nebo více pokojů a 10 % by chtělo dva a více WC a koupelen.

Pětina majitelů domů potvrzuje, že se vyplatí uchovávat dokumenty spojené se stavbou domu uspořádané a dostupné. Někteří upozorňují, že je třeba si zeptat technické nákresy rozvodů pro případ rekonstrukcí, jiní se zase na vlastní kůži přesvědčili, že chybějící papíry mohou později znamenat další náklady. Téměř 15 % dotázaných přiznalo, že by už dnes nestrávili hodiny na diskusních fórech, ale raději by se poradili s profesionálním stavbařem.

- Reklama -spot_img
spot_img

Redakce doporučuje

Články autora