Zabouchlé dveře? Nepodléhejte panice a postupujte podle krizového plánu

spot_img

Může se to stát každému a často za naprosto nečekaných okolností. V takových chvílích je důležité zachovat klid a postupovat podle spolehlivého scénáře. Podívejte se, jak.

Rezervní klíč
Zamyslete se, kdo z vašich blízkých má klíč od vašeho domu či bytu. Rozumné je hned při instalaci nových dveří či zámku svěřit jeden z klíčů sousedovi nebo rodinnému příslušníkovi, který bývá poblíž vás. Pokud jste to však neudělali, v kritické chvíli je už na to pozdě, může to však být připomínka pro budoucí opatření.

Přítel na telefonu
Pokud nemáte záložní klíč v dobrých rukou, je třeba zvážit, komu z obyvatel bytu můžete zavolat. Určitě nebudou nadšeni, že vám musí přijít nečekaně otevřít, ale pořád je to lepší řešení, než stát v pantoflích přede dveřmi nebo mrznout v zimě. Pokud žijete v nájemním bytě obraťte se s žádostí o pomoc na pronajímatele. Určitě má u sebe kopii klíče a podá vám pomocnou ruku.

Otevřené okno
Bydlíte-li v rodinném domě či v přízemním bytě, existuje naděje, že v dané chvíli zůstalo alespoň jedno okno pootevřené. Právě balkony a okna jsou dokonalým vstupním bodem. Buďte však opatrní a nepouštějte se do kaskadérských kousků ve výšce, kde byste mohli snadno ztratit balanc. Je dobré si také uvědomit, jaký nábytek a předměty se nacházejí za oknem, protože by vám mohly zkomplikovat vjíždění.

Jednoduché kování
Přemýšlet, jak otevřít zabouchlé dveře svépomocí, se vyplatí jen za určitých okolností. Pokud jsou vaše dveře vybaveny obyčejným kováním, zkuste z vnější strany odmontovat upevňovací šrouby a kování sejmout. Do otvoru na kliku následně vložte čtyřhran a zkusíte jím otočit. Dveře se vám takto možná podaří otevřít. Pokud však nejste technický typ a šroubovák jste v ruce nikdy nedrželi, nechte to raději na odborníka.

Neotevírejte dveře násilím
I když se vám situace zdá jakkoli zoufalá, doporučujeme nedobývat se dovnitř vlastními silami. Násilné otevírání dveří a vkládání různých předmětů do zámku jsou naprosto nejhorším řešením. Vystavujete se nebezpečí poškození zámku nebo i vlastních dveří. Nejenže zabouchlé dveře většinou nepovolí, ale k výměně poškozeného zámku pak budete rovněž potřebovat odborníky a celá záležitost se prodraží. Pokud v zámku zůstal zlomený klíč, nepokoušejte se vyjmout z vložky jeho zbytek. Neodborná manipulace může vložku posunout a poškodit. Zámečník část zlomeného klíče vybere tak, že vložku budete moci dále používat. Pokud by se to náhodou nepodařilo, vymění vám celou vložku.

Zavolejte zámečníkovi
Nejjistější je zabouchlé dveře přenechat odborníkům. Klíčová služba váš problém dokáže profesionálně vyřešit během několika minut. Většina z nich nabízí také nonstop otevírání zabouchlých dveří. Pokud se vám taková nemilá událost stane v noci nebo o víkendu, počítejte s tím, že si připlatíte. Faktem zůstává, že ve výsledku vás kvalitní zámečník vyjde levněji, než nové dveře a vložky. Máte-li bezpečnostní dveře, je dobré se obrátit na svého prodejce. Ten nejlépe zná typ dveří, způsob jejich zabezpečení a uzamykání. Dobrý prodejce často nabízí také zmíněné nonstop služby. Pomůže vám tak ve chvíli, kdy to budete nejvíc potřebovat.

Hasiči v případě nebezpečí
Hasiče můžete zavolat pouze v případě, je-li ohroženo vaše bezpečí, to znamená, pokud se například poškodí zámek a dveře pak nejdou otevřít, nebo uvnitř zůstaly malé děti či hrnec na sporáku. Výhodou je, že hasiči dveře otevřou zdarma. Právě toho však lidé často zneužívají. Rozhodně vám to nedoporučujeme jako první řešení, protože když hasiči vyhodnotí, že jste volali zbytečně, dveře vám neotevře a může vás nahlásit na policii.

Preventivní opatření
Nechte minimálně jeden náhradní klíč u důvěryhodné osoby, která bydlí nedaleko vás. V případě zabouchnutí se vám taková pojistka bude hodit.
Abyste se nezabouchli tak, že klíček zůstane zasunutý na druhé straně dveří, investujte do bezpečnostní průchozí vložky. Dveře se díky ní budou dát otevřít iv případě, že v nich zůstane zasunutý či dokonce pootočený klíč.
Praktické je mít uložený kontakt na zámečníka nebo výrobce dveří v mobilu. Díky tomu pak budete schopni takovou situaci vyřešit velice rychle. Pokud se vymknete bez mobilu, je dobré alespoň vědět, kde se nejrychleji dostanete k internetu nebo telefonu.
Pamatujte na to, že před otevřením dveří je zámečníkovi třeba prokázat své trvalé bydliště podle občanského průkazu. Přechodné bydliště se prokazuje nájemní smlouvou. Pokud ji nemáte u sebe, bude nutná součinnost s majitelem bytu, který bude muset přijít na místo.
Zabouchlé dveře mohou být součástí pojištění, jako jedna z havarijních situací v domácnosti. Máte-li uzavřeno takové pojištění, obraťte se přímo na asistenční službu, která zajistí zámečníka a proplatí vám část nákladů.

- Reklama -spot_img
spot_img

Redakce doporučuje

Články autora